Kυστη κοκκυγος συμπτωματα και πλήρης οδηγός

Chiss Margaritis
4 min readDec 20, 2021

--

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια φλεγμονή της μεσογλουτιαίας περιοχής και του κόκκυγα.

Δημιουργείται από τη διείσδυση τριχών της περιοχής λόγω παρατεταμένης καθιστικής θέσης (γνωστή και ως νόσος των οδηγών ή νόσος του Jeep) ή, σπανιότερα, από έγκλειστα δέρματος κατά την εμβρυϊκή ζωή.Είναι συχνότερη στους άνδρες, μεταξύ της εφηβείας και 40 ετών, στους δασύτριχους και παχύσαρκους.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Είναι ανάλογα της φάσης εξέλιξης της νόσου. από μια ήπια διόγκωση έως μια μεγάλη και επώδυνη φλεγμονή, που καταλήγει σε απόστημα με εκροή πύου από ένα εγγύς ή απομακρυσμένο δερματικό στόμιο (συρίγγιο) και την εμφάνιση πυρετού, καταβολής, κακουχίας έως αποστήματος και σήψης.

 • Η οξεία φάση με απόστημα πρέπει να παροχετεύεται άμεσα.
 • Η χρόνια φάση με συρίγγιο χαρακτηρίζεται από συνεχή ή διαλείπουσα εκροή οροαιματηρού ή ρυπαρού υγρού.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ ΚΟΚΚΥΓΟΣ

Η ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ συνίσταται στην παροχέτευση του αποστήματος, έκπλυση του τραύματος και στην επούλωση «κατά δεύτερο σκοπό» (ανοικτό τραύμα) με εργώδη μετεγχειρητική πορεία, καθημερινές αλλαγές προς απομάκρυνση του ενδεχόμενου της υποτροπής.
Στην περίπτωση παροχέτευσης αποστήματος και εκτομής της κύστης, υπάρχει μία κοιλότητα η οποία αφήνεται να επουλώσει «κατά δεύτερο σκοπό» και χρήζει καθημερινής περιποίησης σε 3 ΒΗΜΑΤΑ:
10 ΒΗΜΑ: Πλύση με μία εμποτισμένη γάζα με νερό και σαπούνι και ένα ελαφρό καθαρισμό μέσα στην κοιλότητα.
20 ΒΗΜΑ: Ακολουθεί καλό ξέπλυμα με νερό και σκούπισμα μέσα στην κοιλότητα με μία στεγνή γάζα.
30 ΒΗΜΑ: Κατόπιν ακολουθεί η προσεκτική τοποθέτηση μιας στεγνής αποστειρωμένης γάζας μέσα στην κοιλότητα (όση χωρά το τραύμα), ώστε να απορροφώνται τα υγρά που παράγονται κατά τη διαδικασία της επούλωσης.
Στις περιπτώσεις αυτές ενδείκνυται το κολύμπι στη θάλασσα με επουλωτική δράση.
Τα ίδια βήματα ακολουθούνται και στην περιποίηση μικρότερων οπών (εκτομή με Laser).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

 • Η διαδικασία αυτή ακολουθείται απαρέγκλιτα μέχρι την ολοκλήρωση της επούλωσης, έως και 2 φορές / ημέρα.
 • Το αποτέλεσμα της επέμβασης βασίζεται στη σταδιακή επούλωση βάσει του προσωπικού βιολογικού ρυθμού της και στην ατομική καθαριότητα και φροντίδα (καθαρό και στεγνό περιβάλλον τραύματος).
 • Ανά 15μερο ξυρίζουμε την περιοχή του τραύματος (σε πλάτος 2 δακτύλων γύρω από την τομή).
 • Να αποφεύγετε την καθιστή θέση για πολλές ώρες. Μπορείτε να σηκώνεστε για 2–3 λεπτά κάθε 1–1,5 ώρα.
 • Η ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΣΗ συνίσταται στην αφαίρεση ολόκληρης της κύστης κόκκυγος, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγιά τους, εξαρτάται από την ύπαρξη συνοδού φλεγμονώδους αντίδρασης (αυξάνεται η έκταση εκτομής για λόγους ριζικότητας)

ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ ΜΕΘΟΔΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Ανάλογα με το στάδιο της νόσου κατά την ιατρική επίσκεψη, μπορεί να ακολουθηθούν οι παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές («ανοικτή», «κλειστή», «ημίκλειστη») ή η ενδοσκοπική μέθοδος με χρήση διαφόρων μορφών ενέργειας (Laser, RF).

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΣΤΗΣ ΚΟΚΚΥΓΟΣ (ΕΡSIT)

 • Ενδείκνυται σε περιπτώσεις απουσίας μεγάλης φλεγμονώδους αντίδρασης και στοχεύει στην καταστροφή μόνο της βλάβης (κύστη κόκκυγος μετά των συριγγίων).
 • Χρησιμοποιεί την ενδοσκόπηση για την ακριβή χαρτογράφηση των συραγγωδών πόρων και των διακλαδώσεων τους υπό άμεση όραση και μεγέθυνση σε 3HD οθόνη, την απομάκρυνση του ρυπαρού περιεχομένου και των τριχών από την κύστη με ειδική λαβίδα σύλληψης Ø 2 mm (curettage), την έκπλυση με ειδικό διάλυμα και την ακριβή και αναίμακτη εξάχνωση του επιθηλίου του συραγγώδους πόρου, των διακλαδώσεων του και των κυστικών τοιχωμάτων με χρήση ενέργειας (Laser, RF).

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ LASER

 • ΜΕΓΕΝΘΥΝΣΗ ΚΑΙ 3ΗD ΟΘΟΝΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ, ΤΩΝ ΣΥΡΙΓΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΚΑΛΑΔΩΣΕΩΝ ΤΟΥΣ.
 • EΞΑΧΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΝΩΔΟΥΣ ΙΣΤΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LASER (ΦΩΤΟΠΗΞΙΑ 3600) ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΚΤΟΜΗΣ ΥΓΕΙΟΥΣ ΙΣΤΟΥ.
 • ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ, ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ.
 • ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ (˂ 5% ΕΝΑΝΤΙ 40% ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ).
 • ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (15–30 ΛΕΠΤΑ), ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ, ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ (DAY CLINIC) ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΗ ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ THN EΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ).

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤ. ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ, MD, PhD (IT.)

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΡΩΜΗΣ “LA SAPIENZA”

Γενικός Χειρουργός Πειραιά

Web: biniaris-surgery.gr, e — mail: biniaris.geo@gmail.com

Σύγχρονη χειρουργική Πρωκτολογοι Αθηνα

Τα πιο συχνά προβλήματα που απαντώνται σ’ ένα Ορθοπρωκτικό Ιατρείο αφορούν το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, που ονομάζεται ορθό ή απευθυσμένο και την περιοχή του πρωκτού: διαταραχές των συνηθειών του παχέος εντέρου (δυσκοιλιότητα) με ή χωρίς παρουσία αιμορροϊδοπάθειας, οι παθήσεις της ορθοπρωκτικής περιοχής (ραγάδα, περιεδρικό απόστημα με ή χωρίς συρίγγιο, κονδυλώματα ορθοπρωκτικού σωλήνα, διάφορες δερματικές βλάβες όπως η πυώδης ιδρωταδενίτιδα) και οι όγκοι ορθού και πρωκτού.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά για την κάθε πάθηση και την σύγχρονη αντιμετώπιση που ακολουθούν οι Πρωκτολογοι Αθηνα στο άρθρο που έγραψε ο Γενικός Χειρουργός Πειραιά στο περιοδικό AthensWeekly

Περισσότερα άρθρα από τον κ.Μπινιάρη σχετικά με το θέμα:

Πλήρης οδηγός αιμορροΐδες τι ειναι.

Οι εμφάνιση αιμορροΐδων μπορεί να απασχολήσει έως και το 80% του πληθυσμού σε κάποια φάση της ζωής τους, με αποτέλεσμα κακή ποιότητα ζωής, αναστολή της καθημερινής δραστηριότητας, αιμορραγία, κνησμό και έντονο πόνο. Όμως τελικά αιμορροΐδες τι ειναι;

Συριγγια — Πλήρης οδηγός

Η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να στοχεύει στην ανεύρεση και καταστροφή στα περιεδρικα συριγγια σε όλη του την πορεία και με τα δύο στόμια και στη διατήρηση του σφιγκτηριακού μηχανισμού του πρωκτού και της εγκράτειας, στις περιπτώσεις διασφιγκτηριακής πορείας του συριγγίου.

--

--

Chiss Margaritis